NOUTATI // septembrie 2015

 • luni
  28
  septembrie

  COMUNICAT

   

  COMUNICAT

   

  ICCJ: PROFESIA DE AVOCAT NU POATE FI EXERCITATA DECÂT DE PERSOANE CARE DETIN LEGAL TITLUL PROFESIONAL DE AVOCAT DOBÂNDIT ÎN CADRUL BAROURILOR ÎNFIINTATE SI ORGANIZATE PRIN LEGE CU PROCEDURA PREVAZUTA DE LEGE. PERSOANELE CARE EXERCITA ACTE SPECIFICE PROFESIEI DE AVOCAT SUB TITLUL DE ”AVOCAT” PRETINS ATRIBUIT DE ASOCIATII ÎNFIINTATE DE PARTICULARI SAVÂRSESC INFRACTIUNEA DE EXERCITARE FARA DREPT A PROFESIEI DE AVOCAT CU CONSECINTELE PREVAZUTE DE ART. 26 DIN LEGEA NR. 51/1995 PRIVIND ORGANIZAREA SI EXERCITAREA PROFESIEI DE AVOCAT.

   

  În dosarul nr. 10/2015 Completul pentru solutionare recursurilor în interesul legii al Înaltei  Curti de Casatie si Justitie s-a pronuntat astazi, 21.09.2015, în sensul ca „Fapta unei persoane care exercita activitati specifice profesiei de avocat în cadrul unor entitati care nu fac parte din formele de organizare profesionala recunoscute de Legea nr.51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie infractiunea de exercitare fara drept a unei profesii sau activitati prevazuta de art. 348 Cod penal.”

  Recursul în interesul legii a fost promovat de Ministerul Public deoarece a existat o practica judiciara neunitara: într-o orientare, instantele au considerat ca persoanele care nu fac parte din formele de organizare profesionala consacrate prin Legea nr.51/1995, republicata, si îsi desfasoara activitatea în cadrul unor structuri constituite  din initiativa unor persoane particulare, savârsesc infractiunea prevazuta de art.348 din Codul penal / art.281 din Codul penal anterior, privind exercitarea fara drept a unei profesii, iar alte instante au considerat ca persoanele mai sus mentionate nu pot fi trase la raspundere pentru comiterea infractiunii de exercitare fara drept a unei profesii sau activitati, deoarece nu sunt  întrunite conditiile prevazute de art.348 din Codul penal (art.281 din Codul penal anterior).

  Potrivit hotarârii date de instanta suprema în  solutionarea recursului în interesul legii, exercitarea profesiei de avocat în România se poate face numai de avocatii înscrisi în entitatile care constituie forme de organizare profesionala recunoscute de Legea nr.51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, respectiv barourile care fac parte din Uniunea Nationala a Barourilor din România, înfiintata si organizata prin lege.

  Însusirea temeiurilor invocate în recursul în interesul legii înlatura orice interpretare care adauga nepermis sau refuza aplicarea stricta a legii, care nu a permis niciodata înfiintarea barourilor de catre particulari. Hotarârea  pronuntata în solutionarea recursului în interesul legii pune capat unei practici judiciare neunitare care a adus grave prejudicii intereselor justitiabililor si consumatorilor de servicii juridice, care au fost indusi în eroare cu privire la dobândirea si folosirea titlului profesional de avocat în activitati care, potrivit legii, sunt rezervate persoanelor care asigura  exercitarea calificata a dreptului constitutional la aparare cu garantiile pe care legea le confera celor care au dobândit, potrivit legii, calitatea de avocat.

  Corpul profesional al avocatilor îsi exprima convingerea ca vor fi respectate strict reglementarile legale care impun tuturor entitatilor care fac parte din sistemul judiciar obligatia de a respecta interpretarea data de Înalta Curte de Casatie si Justitie în exercitarea rolului sau prevazut de Constitutie de a  asigura interpretarea si aplicarea unitara a legilor, pentru asigurarea securitatii juridice si judiciare a cetatenilor si pentru proteguirea, potrivit legii, a dobândirii si utilizarii titlului profesional de avocat.

  Presedinte al U.N.B.R.,

  av. dr. Gheorghe Florea

INSCRIERE ONLINE

Acum aveti posibilitatea de a completa online datele biroului dumneavoastra pentru a fi publicate in sectiunea “Membrii Baroului" din site-ul nostru.

INFO LEGISLATIV

Noutatile despre activitatea baroului din Brasov direct in casuta ta de e-mail!